sâmbătă, 28 august 2021

INFECTII DE VACANTA

 

Ne place sau nu, vremea concediilor a cam trecut, ne-am bucurat de o vacanta relaxanta. Atentie insa, unii dintre noi e posibil sa ne intoarcem din concediu cu o serie de „musafiri” nedoriti adica o serie de infectii la nivelul pielii si mucoaselor sau a diferitelor organe.

 


Poate fi vorba de pitiriasis versicolor, o boala de piele benigna, dar care confera acesteia un aspect inestetic. Se manifesta prin aparitia unor pete mici, cafenii sau sidefii, insotite de scuame fine, aparute la nivelul spatelui si bratelor; trunchiului. Reinfectiile sunt frecvente, de aceea necesita consult dermatologic de specialitate.

 

Frecvente in aceasta perioada sunt si furunculul si foliculita – cauzate de stafilococii prezenti in apa piscinelor. Pentru cresterea imunitatii organismului si prevenirea reinfectiilor este recomandabila o cura de 7-10 zile cu un amestec de uleiuri esentiale (de tea-tree, de menta, cuisoare),  urmata de o terapie cu un imunostimulator - echinaceea, propolis, goldenseal.

O alta infectie frecventa vara este 
micoza piciorului, localizata in special la nivelul talpii, in spatiile interdigitale si la nivelul unghiilor piciorului. Exista risc crescut de suprainfectie bacteriana. Este caracterizata prin mancarime, iritatii, descuamarea pielii, ingrosarea unghiei, mergand pana la fisuri la nivelul pielii si distrugerea unghiei. Necesita tratament dermatologic specializat. Local se aplica unguente antimicotice si respectarea unor norme foarte stricte de igiena; plus creme naturale cu miere de albine, muguri de plop, propolis, sunatoare, catina, lavanda, aloe vera. 

La nivelul piciorului sau mainilor pot aparea si verucile (sau negi), cauzate de o infectie virala, care trebuie cauterizati, sau putem apela terapie naturista cu extract de tuia (intern si extern), tinctura de propolis (intern si extern); tinctura de rostopasca, ulei de lavanda, ulei de ricin (extern).



Alta infectie estivala foarte raspandita este reprezentata de candidoza vaginala. Se manifesta prin secretii vaginale modificate, prurit si disconfort la nivel vaginal si pelvin, usturimi la urinat.

Alaturi de tratamentul ginecologic de specialitate, se pot utiliza intern

  • gemoterapie cu mladite de buxus si mladite de lemn-cainesc;
  • tinctura coada-soricelului si cretisoara;
  • ceaiuri din plante: coada-soricelului, urzica alba, cretisoara, galbenele;
  • bai sezut cu pelin si galbenele, cu apa si sare.

Extern, supozitoare sau ovule cu galbenele, coada-soricelului, cimbrisor, sunatoare, catina, pelin, polen, propolis, argila , extract muguri de plop, mladite de tuia.

Infectiile de la nivelul urechii - 
otitele de piscina - necesita tratament adecvat, de aceea este bine ca persoanele care s-au confruntat cu aceasta problema sa consulte un medic ORL-ist la revenirea din vacanta. In caz contrar, pot aparea in timp complicatii - diminuarea auzului, chiar surditate.

Tot in perioada verii exista un risc crescut de 
infectie parazitara cu Giardia, transmisa prin maini murdare sau prin infestarea apei de baut sau  alimentelor. De multe ori, boala este asimptomatica sau se manifesta prin colici abdominale, meteorism, anorexie, modificarea aspectului scaunelor, diaree. La copii, determina pierderea poftei de mancare, stare de oboseala, deficit de crestere, deficite nutritionale.  Deoarece prezenta acestei simptomatologii poate fi intermitenta (infectia persista insa in organism), este foarte important sa efectuam un examen coproparazitologic pentru depistarea parazitului sau antigenelor in scaun, trebuie analizate cel putin trei probe. Se pot utiliza cu succes tratamente naturiste ce includ uleiuri esentiale, propolis, extract cimbru, cuisoare, galbenele, aloe vera.

 


Infectiile urinare sunt si ele deosebit de frecvente, in special la sexul feminin; in anotimpul cald, infectia poate aparea in urma contactului cu apa unor piscine sau stranduri incorect sterilizate sau prin utilizarea unor toalete publice in perioada concediului .

Infectia poate fi localizata la nivelul aparatului urinar  - rinichi, uretere, vezica urinara si poate fi provocata de diferiti agenti patogeni (bacterii, paraziti, fungi), cel mai frecvent cu Escherichia coli (in aproximativ 90% din cazuri).

In cazul in care exista suspiciunea prezentei unei infectii urinare, trebuie efectuate neaparat urocultura cu antibiograma, deoarece tratamentul cu antibiotice trebuie instituit in functie de aceste rezultate.

 

Dr Ruxandra Constantina
medic specialist medicina familie, apifitoterapie, gemoterapie



CABINET CONSULTANTA NATUROPATA 
Telefon: 0734 410 417

sursa foto aici si aici si aici

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER